Sjas

Servei Jove d’Atenció a les Sexualitats

Mètodes de barrera

Com em puc protegir durant el sexe?

A l’hora de mantenir relacions sexuals la comunicació és clau. És fonamental parlar de què desitgem i què ens agrada, però també cal consensuar quines precaucions prendrem per a evitar contraure una ITG i prevenir embarassos.

Els mètodes de barrera són els més recomanables per a protegir-se de la transmissió d’infeccions en la majoria de les pràctiques sexuals.

A més, aquests mètodes també serveixen per a prevenir els embarassos no desitjats en relacions heteros.

De què parlem quan diem mètodes de barrera?

Compartim amb vosaltres alguns d’aquests mètodes més utilitzats:

Preservatiu extern

El preservatiu extern, o condó, és el mètode més recomanat per a la gent jove i té una efectivitat molt elevada, sempre que s’utilitze correctament. Ací vos fem algunes recomanacions:

  • És important revisar la data de caducitat i evitar portar-lo durant molt de temps xafat dins la cartera o semblant.
  • Per a un ús correcte, és millor obrir l’embolcall sense emprar les dents o les ungles, per a no fer-lo malbé. 
  • Posar-lo damunt del gland del penis en erecció, subjectant l’extrem amb dos dits perquè el receptacle per al semen no quede ple d’aire i faça la seua funció com cal. Finalment, desenrotllar-lo fins a la base del penis.
  • Després de l’ejaculació, cal traure el penis abans que baixe del tot l’erecció.

Ens pregunteu sovint si el preservatiu es trenca fàcilment, i la resposta és que NO, sempre que s’use correctament.

Sobre aquest tema vos recomanem veure el vídeo de la Psicowoman “El condón ¡NO se rompe!”.

El preservatiu extern es fa servir per a distints tipus de pràctiques sexuals, com la penetració penis-vagina, la penetració anal i també l’estimulació oral del penis. Sí, per al sexe oral també cal utilitzar preservatiu si es volen evitar les ITG. De fet, els preservatius de sabors estan pensats per a aquesta pràctica i no per a la penetració, perquè solen ser més fins. També cal fer-los servir sempre que s’intercanvien joguets sexuals.

Una altra qüestió sobre els condons és que, a més dels preservatius estàndard, també hi ha talles més grans i més menudes, així que si prem o no es queda ben acoblat, es pot buscar una talla que ajuste millor.

Tens al·lèrgia al làtex?

No et preocupes, hi ha alternatives d’altres materials, i sol vindre la indicació en la caixa com a “lliure de làtex”.

Preservatiu intern

Aquest preservatiu intern és igual d’efectiu que el preservatiu extern i encara protegeix més, perquè cobreix part de la vulva, impedint també la transmissió d’ITG que es poden contagiar per aquesta zona més externa. A més d’aquest, presenta altres avantatges:

  • Es pot posar abans de tenir les relacions sexuals, no cal esperar que hi haja una erecció.
  • Solen ser de poliuretà, així que són una bona alternativa per a les persones al·lèrgiques al làtex.
  • També serveix per a la penetració anal sense l’anella interior.
  • No cal retirar-lo immediatament després que hi haja una ejaculació.

Aquest preservatiu es posa de forma fàcil i perquè se’n feu una idea podeu consultar aquesta pàgina: https://sexejoves.gencat.cat/ca/temes/contracepcio/metodes-contraceptius/el_preservatiu/el_preservatiu_femeni_com_es_posa/

Com la resta dels mètodes de barrera, és d’un sol ús.

L’únic inconvenient que hi trobem és que no està tant a l’abast com el preservatiu extern i resulta un poc més car, però es pot demanar a una farmàcia o comprar per Internet.

Barreres de làtex

Les barreres de làtex o “dental dam” són quadrants de làtex que es fan servir per al sexe oral a la vulva o a l’anus i també per al contacte entre vulves. Són molt efectives per a la prevenció d’ITG.

Algunes coses a saber de les barreres de làtex:

  • Són d’un sol ús
  • Solen ser de sabors per al sexe oral.
  • Són fàcils d’aconseguir en internet.
  • També hi ha alternatives sense làtex.
  • Es poden fabricar tallant un preservatiu per a penis: desenrotllem el preservatiu, tallem els dos extrems i l’obrim longitudinalment perquè ens quede un rectangle.

Si no queda clar, podeu consultar ací. https://www.cdc.gov/condomeffectiveness/docs/dental-dam-spa.pdf

Per a més informació dels riscos de transmissió d’ITG mitjançant el sexe oral, vos recomanem consultar un recurs de la campanya «ITS sex ITS life, canviem la mirada» de l’ONG Sexus: https://sexus.org/wp-content/uploads/2022/02/RIESGOS-6-1.pdf

Guants de làtex i didals

Per a prevenir l’intercanvi de fluids entre vagines o entre l’anus i la vagina si s’estimula amb els dits, es poden usar guants de làtex i canviar-los abans de passar d’un cos a l’altre, o d’un òrgan a un altre. Hi ha uns didals específics per a aquest ús, però són més accessibles els guants i, com en la resta de mètodes que hem comentat, també hi ha opcions sense làtex.

Recorda!

Un aspecte a tenir en compte a l’hora d’utilitzar mètodes de barrera és que no tots els lubricants són compatibles, perquè poden disminuir la seua eficàcia o fer-los malbé.

Si fas servir lubricant, assegura’t que siga de base aquosa, compatible amb els preservatius.


Desmuntem falsos mites

“Si no vols fer-ho a pèl, és que no m’estimes”

Voler protegir-te no et fa estimar ni desitjar menys a l’altra persona. I açò tampoc hauria d’ocórrer a la inversa.


Els últims estudis sobre l’ús de mètodes preventius conclouen que hi ha molta gent jove que té relacions sexuals sense protecció i que la transmissió d’infeccions per aquesta causa està creixent de forma alarmant.
Si tens clar que vols protegir-te, és important que ho digues a la teua parella sexual. Et deixem alguns suggeriments per a abordar el tema:

  • Demanar directament l’ús del preservatiu o altres mètodes de barrera.
  • Comentar que amb els mètodes de protecció ho passareu millor perquè tindreu més tranquil·litat.
  • Posar el preservatiu de manera eròtica.
  • Recordar que utilitzar protecció indica responsabilitat i respecte per la parella.
  • Argumentar la importància de la prevenció d’embarassos i ITG.

T’has plantejat alguna vegada que perquè una relació sexual siga plaent ho ha de ser abans, durant i després? Abans, perquè “ens posa” imaginar-la, durant, perquè hi ha desig i plaer, i posteriorment perquè sentim satisfacció i calma.

Si gaudim molt mentre tenim la relació, però més tard ens ratllem dies i dies perquè no sabem si ens han pogut transmetre una ITG, o si pot donar-se un embaràs, no podem parlar de plaer, sinó de patiment. 

Així, per a aconseguir el plaer màxim, millor amb protecció!