Aquesta és una de les preguntes més habituals als tallers de sexualitat perquè, a pesar de tota la informació que hi ha per la xarxa, les Infeccions de Transmissió Genital són un meló que ningú vol obrir.
Durant les relacions sexuals es poden propagar unes infeccions fins ara anomenades “infeccions de transmissió sexual” (ITS), encara que també hauràs vist que en alguns espais continuen anomenant-les “malalties de transmissió sexual” (ETS) i començaràs a veure el terme “infeccions de transmissió genital” (ITG), que és el que utilitzarem en aquest espai. El món canvia i, amb ell, la manera d’anomenar les coses!
Com moltes coses a la vida, el sexe comporta alguns riscos i no hi ha manera de garantir que siga segur al cent per cent. Ara bé, saber algunes coses sobre ITG pot ajudar-te a prendre les decisions més adequades per a tu, i també per a les altres persones.
Tingues o no tingues relacions sexuals, aquesta informació et pot interessar.
Hi ha molts mites i dades errònies a internet sobre les ITG. Amb tanta informació, de vegades costa saber quina és la correcta, així que ací et fem un resum perquè sàpigues bé el que hi ha.
Què són les ITG?
Les ITG són infeccions causades per bacteris, virus, fongs o paràsits que es transmeten entre les persones a través del contacte pell amb pell dels genitals, el contacte amb fluids corporals amb la sang (fluids com els de la vagina, el semen o la mucositat de l’anus), o el contacte de la sang amb la sang.
Les mucoses, la vagina, el penis, l’anus i la boca són els llocs on és més freqüent trobar els microorganismes que poden produir una ITG.
Ah! Ah! Si utilitzes joguines sexuals, compte! També poden estar infectades si no les has higienitzat.
Hi ha diferents ITG amb orígens, símptomes i formes de transmissió diverses: VIH/SIDA, gonorrea, sífilis, infecció per clamídia, herpes genital, Virus del Papil·loma Humà (VPH)/condilomes, hepatitis víriques, tricomoniasi, infecció per paràsits com ara lladelles.
A més, hi ha altres infeccions que, encara que no són considerades ITG, cal tenir en compte perquè, tot i que poden aparéixer sense necessitat d’haver tingut relacions sexuals, també es poden transmetre durant aquestes, com la candidiasi o la vulvovaginitis.
Sona horrible, sí, però que no s’estenga el pànic. La informació que ara et contem et pot ajudar.
Puc evitar una ITG?
Afortunadament, hi ha moltes coses que podem fer per reduir el risc de contraure una ITG i cuidar la nostra salut sexual i la de les persones amb qui ens relacionem.
Ací et deixem alguns mètodes que permeten tenir sexe de manera segura:
- Realitzar activitats de menor risc, com petons, carícies, o petting.
- Utilitzar productes de barrera sempre: condons, també vaginals, per a penetració penis-vagina o penis-anus; barreres bucals de làtex o poliuretà per practicar sexe oral; guants de làtex per a masturbació.
- Rentar les joguines sexuals (vibradors, dildos o altres): si són compartides netejar-les també cada vegada que les utilitze una altra persona o, si no és possible, posar-los un condó i canviar-lo amb cada pràctica.
- Fer-se proves mèdiques: controlar amb regularitat també pot ajudar a prevenir la propagació de les ITG, ja que, moltes d’elles no presenten signes perceptibles i no es pot saber a simple vista si tenim una.
- Hi ha vacunes per a algunes ITG. De moment, podem protegir-nos d’aquesta manera del VPH o l’hepatitis A i B.
Els condons són molt efectius per a prevenir ITG com la gonorrea, la clamídia i el VIH (funcionen el 98% dels usos), però poden ser menys eficaços per a prevenir les ITG que es transmeten per contacte pell amb pell, per això és important valorar altres mètodes.
I, com en quasi tot, la clau és parlar! Utilitzar productes de barrera és essencial, així i tot, parlar amb les nostres parelles sexuals també és molt important. Recorda, una bona comunicació facilita que totes les persones se senten còmodes i segures. Parla sobre el tipus de pràctiques sexuals que voldries dur a terme, sobre com protegir-vos i sobre fer-vos les proves per a ITG.
Viure comporta riscos, així que informa’t, minimitza’ls i A GAUDIR!