Sjas

Servei Jove d’Atenció a les Sexualitats

drets sexuals

Què són els drets sexuals?

Els drets sexuals i drets reproductius fan referència a la capacitat per a exercir lliurement la nostra vida sexual i reproductiva. Són drets humans i, per tal, totes les persones, sense cap distinció, tenim dret a gaudir-los.

Els drets sexuals i reproductius són els teus drets!

Totes les persones tenim dret a decidir sobre els nostres cossos, a mantenir relacions afectives i sexuals lliures de violències, a decidir si volem tindre filles i fills, i a què es reconeguen totes les diversitats sexuals.


Totes les persones tenim dret a:

  • La vida, a la llibertat i a la seguretat. Aquests drets no poden estar amenaçats ni limitats per la nostra orientació sexual, pràctiques sexuals consensuades, identitat i expressió de gènere, etc.
  • Tenir una educació afectiva i sexual lliure de prejudicis i estereotips sexistes. Totes les persones hem de tenir accés a informació precisa i comprensible relacionada amb la sexualitat, la salut sexual i els drets sexuals. L’educació sexual ha de tenir un enfocament positiu de la sexualitat i el plaer.
  • Viure la sexualitat de forma satisfactòria i segura. Totes les persones hem de tindre accés als mitjans de prevenció d’embarassos no desitjats i d’infeccions de transmissió sexual.
  • Viure lliures de violències sexuals i coercions. Algunes d’aquestes violències són la violació, l’abús sexual, l’assetjament, la violència comesa per raó de pràctiques sexuals, d’orientació sexual, d’identitat i expressió de gènere i de diversitats corporals.
  • Que es reconeguen totes les diversitats sexuals. Reconeixement en tots els àmbits i a tots els efectes de les diversitats sexuals: orientacions, identitats, expressions de gènere, etc.
  • Decidir lliurement i responsablement si es volen tindre filles i fills. Dret a decidir si es volen tenir, el nombre, la freqüència, etc. Tenim dret a accedir a mètodes anticonceptius segurs, eficaços i accessibles.
  • La interrupció voluntària de l’embaràs. És un dret fonamental per a garantir la salut i la vida de totes les dones.
  • Accés universal a tots els programes de salut sexual i reproductiva.
  • Que siguen respectades la privacitat i la capacitat i autonomia per a prendre decisions sobre la vida sexual.

Perquè tots aquests drets siguen reals, és necessari que els defensem. Ens podem implicar de distintes maneres: mitjançant l’activisme, participant o col·laborant amb grups i organitzacions que treballen per a aquesta causa, o a través de les xarxes socials, compartint informació i notícies per fer arribar la informació i conscienciar altres persones.

També ens podem implicar en la lluita per la defensa dels drets sexuals, fent front a la discriminació i la violència. Això significa denunciar els comportaments discriminatoris i violents cap a persones que pertanyen a la comunitat LGBTQ+ i, si és necessari, intervenir per a evitar la violència o el maltractament.

Com garantir els drets sexuals?

En resum, per a garantir els drets sexuals amb el propòsit de promoure una sexualitat positiva i respectuosa i posar fi a la discriminació i la violència, ens podem implicar mitjançant l’activisme i la sensibilització. L’objectiu és que totes les persones puguem exercir el nostre dret a expressar la nostra sexualitat i a tenir una vida lliure de violències.

Imatge de la campanya "Make it yours"

Si vols saber més sobre drets sexuals i reproductius, et recomanem consultar tots els materials de la campanya:
Make it yours
Fes-los teus” del programa Sexus.


Servei Jove d’Atenció a les Sexualitats

Recorda que aquest servei de la MASSMA és gratuït i confidencial, i que pots concertar una cita presencial amb la sexòloga. Tens diversos canals per a contactar amb nosaltres, tria el que més còmode et resulte:

Telèfon, whatsapp i Telegram: 722 156 337

Correu electrònic: atencio@serveijove.org