Sjas

Servei Jove d’Atenció a les Sexualitats

Submissió Química

Què és la submissió química i com prevenir-la

Això és una cosa que mai no hauria de passar, però, els casos de submissió química són una realitat. Conéixer quines drogues es fan servir amb més freqüència, quins són els seus efectes i com ha d’actuar una persona que creu que ha pogut ser víctima d’un delicte d’aquest tipus no ens hauria de produir terror, aquesta informació ens pot servir de protecció.

Què és la submissió química?

La submissió química consisteix en l’administració de substàncies químiques a una persona, sense el seu consentiment ni coneixement, per a manipular-ne la voluntat amb fins delictius.

Les formes més habituals d’administrar aquestes substàncies són, bé posant-la a la beguda de la víctima sense que aquesta se n’adone, o bé punxant la substància amb xeringa.

Quines substàncies poden produir submissió química?

Hi ha diverses substàncies que es poden fer servir, encara que la més utilitzada en els casos de submissió química és l’alcohol, ho sabies?

L’alcohol és una droga acceptada socialment i, en moltes ocasions, les mateixes víctimes el consumeixen lliurement; però hi ha moltes altres substàncies que poden ser usades, com les benzodiazepines, el GHB o èxtasi líquid, la ketamina i, en menor mesura, la Burundanga.

Quines persones estan en situació de major vulnerabilitat?

Qualsevol persona pot ser víctima de submissió química, però la realitat és que és una pràctica que s’empra, majoritàriament, contra dones joves en ambients de lleure o festa. Això es fa, normalment, per tal d’exercir violència sexual i, en general, els abusadors són homes.

Com sé si he estat víctima d’una agressió sexual mitjançant la submissió química?

Això no és fàcil: les drogues que s’utilitzen habitualment generen amnèsia en la persona que les ha consumit, és a dir, que no és capaç de recordar amb claredat el que ha passat durant aquest espai de temps, però hi ha coses que ens poden alertar.

Senyals que poden indicar que has sigut víctima d’agressió sexual mitjançant la submissió química:

  • Si apareixes en un lloc que no coneixes o sense saber com hi has arribat.
  • Et falta roba o la portes mal posada.
  • T’expliquen que et vas comportar d’una manera que no és habitual en tu.
  • Trobar-te malament, la ressaca és pitjor del que és usual o sents més cansament o somni que normalment.
  • No eres capaç de recordar tot el que ha passat.
  • Sents dolor a la zona genital.

I, què faig si sospite que he pogut ser víctima de submissió química?

Aquestes drogues no tenen un efecte instantani. Si has sentit una punxada, o has pogut saber que algú ha posat alguna substància a la teua copa abans de notar els efectes, és molt important avisar a les persones que estiguen amb tu i puguen acompanyar-te.

Si estàs en un local, acosta’t al personal de seguretat i explica’ls el que ha passat, el seu deure és facilitar-te l’ajuda, buscar la persona o persones que hagen pogut fer-ho i estar alerta per a evitar que hi haja més víctimes.

Telefona a emergències (112): una ambulància i la policia s’ocuparan de la situació i quedarà constància del que ha passat.

També és possible que, en el moment, no hages estat conscient de ser víctima d’una punxada o algun tipus de submissió química, però sí que ho pots sospitar l’endemà. Si tens indicis, és crucial acudir com més aviat millor a un hospital perquè et puguen fer les proves pertinents i denunciar a la policia el que t’ha passat.

De vegades, les persones que han estat víctimes d’aquest tipus de delictes poden sentir culpa pel que ha passat, el que fa que tarden a demanar ajuda i denunciar.

NOMÉS ELS AGRESSORS SÓN CULPABLES.

Com prevenir la submissió química?

Una bona idea seria exigir a les autoritats que implementen mesures que eviten que els agressors puguen cometre aquest tipus d’actes i asseguren la seguretat i la integritat de les persones, majoritàriament dones joves, possibles víctimes d’aquest delicte.

Mentre això arriba, preocupem-nos per les persones del nostre entorn, estiguem pendents de les nostres amistats i cuidem-nos.

Servei Jove d’Atenció a les Sexualitats

Recorda que aquest servei de la MASSMA és gratuït i confidencial, i que pots concertar una cita presencial amb la sexòloga. Tens diversos canals per a contactar amb nosaltres, tria el que més còmode et resulte:

Telèfon, whatsapp i Telegram: 722 156 337

Correu electrònic: atencio@serveijove.org