Sjas

Servei Jove d’Atenció a les Sexualitats

Ningú parla de la salut sexual dels xics?

La sexualitat masculina també és un tema tabú

Sou molts els xics que ens feu consultes sobre temes de sexualitat, i ens adonem que la salut sexual masculina també és un tema tabú i que no se’n parla gens.

Hi ha aspectes de la salut sexual masculina que són molt comuns, però no per això hi ha informació de qualitat i es viuen en silenci i d’amagat. No poder parlar obertament d’aquestes qüestions, fa que hi haja moltes resistències a l’hora d’anar a una consulta mèdica, i aquest té un clar efecte negatiu en la vostra salut sexual. 

Sobre la fimosi

Un dels motius de consulta més freqüents és la fimosi, que consisteix en el fet que el prepuci (pell que cobreix el penis) no es pot retirar cap enrere quan el penis està en erecció. El prepuci pot estar enganxat al tronc i al gland del penis o ser molt estret i no permetre’n el pas. El més habitual és que la fimosi es resolga en la infància, però quan no és així, cal fer una intervenció quirúrgica senzilla, per evitar infeccions i poder viure les relacions sexuals d’una manera plena.

Aquesta intervenció s’anomena circumcisió i consisteix a retirar l’extrem del prepuci. Davant qualsevol mena d’intervenció, és aconsellable demanar informació al personal sanitari sobre quin és el procediment, què implica, i com serà la recuperació. Aquesta és una intervenció menor, que té una recuperació ràpida, però és important conéixer els detalls per a viure-la amb calma.

Una altra situació prou comuna és la de tindre el fre del penis curt, és a dir, el plec cutani que uneix el prepuci amb el gland no és prou llarg i s’estira molt quan el penis està erecte. Aquest és molest i, fins i tot, pot fer que el penis no s’estire completament amb l’erecció i quede un poc corbat.

En aquest cas, no sempre és necessària la cirurgia, però sí que ho és anar a la consulta mèdica perquè ho valore l’especialista en urologia. Si no se li posa solució, pot ser una font de dolor i malestar en les pràctiques sexuals i, fins i tot, el fre pot esgarrar-se amb algun moviment brusc. 

I si no ejacule quan tinc orgasmes?

Ens heu preguntat sobre els orgasmes sense ejaculació. Hi ha xics que tenen “orgasmes secs”, és a dir, no surt semen o en surt molt poc en tenir un orgasme. Una de les causes podria ser que l’ejaculació fora retrògrada perquè el semen anara cap a la bufeta de l’orina, en lloc de sortir per la uretra.

També podria ser per altres causes, com que no es produïsca semen. Si es tracta d’una ejaculació retrògrada, aquest no suposa cap problema greu per a gaudir de la sexualitat, però sí que és un impediment a l’hora de deixar embarassada una parella, encara que hi ha diverses solucions segons cada cas concret. Siga com siga, si no ejacules en tenir orgasmes, ves a una consulta especialitzada i que et facen les proves adients per a veure quina és la causa i com abordar de la millor manera la teua situació.

I si tinc dificultat per a tenir una erecció?

La dificultat per a tenir ereccions és un tema més complex, perquè les causes poden ser múltiples (físiques o psicològiques), però com en els altres casos anomenats, el primer que cal fer és consultar a l’especialista en urologia perquè valore la situació. Si no es tracta d’un problema de causes merament mèdiques, com algunes afeccions, malalties, hàbits poc saludables o els efectes secundaris de medicaments, es pot buscar ajuda en la sexologia.

Molts factors psicològics, com l’estrés, l’ansietat o altres problemes emocionals, poden afectar la capacitat de tenir una erecció. També poden influir preocupacions relacionades amb el rendiment sexual, la imatge corporal o, fins i tot, l’excés de pornografia, que pot implicar la dificultat per a respondre a estímuls sexuals reals.

Cal diferenciar entre una situació puntual, que és totalment normal i que no hauria de ser motiu per a sentir vergonya o preocupació, i un problema persistent. En el segon cas és recomanable consultar amb professionals de la salut. Si les causes són psicològiques o emocionals, és recomanable acudir a especialistes en sexologia.

Servei Jove d’Atenció a les Sexualitats

Recorda que aquest servei de la MASSMA és gratuït i confidencial, i que pots concertar una cita presencial amb la sexòloga. Tens diversos canals per a contactar amb nosaltres, tria el que més còmode et resulte:

Telèfon, whatsapp i Telegram: 722 156 337

Correu electrònic: atencio@serveijove.org