Sjas

Servei Jove d’Atenció a les Sexualitats

Vaginisme

El dolor en la vagina no és normal!

Sentir dolor en la vagina quan es tenen relacions sexuals, tenir dificultat per a introduir un tampó, un dit, un joguet sexual o el penis, o tenir dolor en la vulva, és més freqüent del que pensem, però no és normal!!!

Si aquests processos dolorosos són tan freqüents, per què no se’n parla més?

Els genitals femenins continuen sent un tema tabú, i no solem parlar obertament del que ens passa en la vulva i en la vagina. Moltes dones que tenen dolor vaginal ho mantenen en silenci, no ho expliquen a ningú i poden passar anys sense solucionar el problema.

Per una part, ens han dit que la penetració vaginal fa mal i pensem que és natural i que amb el temps deixarà d’haver-hi dolor, però que la penetració haja de ser dolorosa és mentida. Per altra part, hi ha qui sent molta incomoditat per a explicar-ho, s’avergonyeix pensant que en el seu cos hi ha alguna cosa que no funciona com cal, fins i tot, se sent culpable.

Per això considerem que és tan important que parlem d’aquests temes, que puguem intercanviar experiències i que compartim les millors opcions per a donar-los resposta.

Aclarim primer la diferència entre els següents conceptes:

  • Vaginisme: dificultat per a introduir quelcom en la vagina a causa d’una contracció involuntària de la musculatura. El vaginisme pot ser primari, si mai no s’ha pogut introduir res en la vagina, o secundari, si prèviament sí que s’havia pogut i a partir d’un determinat moment no. 
  • Disparèunia: dolor en la vagina amb la penetració o quan es tenen relacions sexuals.
  • Vulvodínia: dolor en la vulva, en la part externa o en els llavis interns i l’entrada de la vagina.

No es tracta de posar-li nom a què ens passa i quedar-nos ahí, això no ens servirà de res; en lloc d’autodiagnosis, preferim buscar solucions. Per a això és tan important entendre que hi ha opcions i que no tenim per què sentir dolor o tindre aquestes dificultats físiques a l’hora de viure la nostra sexualitat.

Sent dolor en la vagina, què puc fer?

Si hi ha alguna cosa que et produïsca dolor en la vagina, para de fer-la. Si et fera mal altra part del cos, com un braç o un peu, intentaries moure-ho el menys possible fins a recuperar-te, veritat? Amb la vagina, és el mateix.

Busca professionals que puguen ajudar-te entre les següents disciplines: fisiosexologia, fisioteràpia de sòl pelvià, ginecologia o sexologia. Si el o la professional a qui consultes no et soluciona el problema, busca altra opció.

Pot ser que topem amb professionals que no tenen els coneixements necessaris per a abordar la nostra situació i que no ens deriven a qui sí que ho pot fer. No podem acceptar que ens diguen que sentir eixe dolor és normal o que el que hem de fer és relaxar-nos, com si fora tan fàcil!

Si et diuen que el dolor en la vagina és normal, ahí no és! RED FLAG 🚩

És molt freqüent que dones que senten dolor amb la penetració vaginal, continuen intentant aquesta pràctica sexual, esperant que deixe de fer mal. O aquelles que tenen vaginisme i, per tant, dificultat perquè entre el penis en la vagina, també ho intenten reiteradament.

El primer que cal fer és deixar d’intentar aquestes pràctiques, fins que se solucione el problema. Les relacions sexuals són molt més que la penetració, hi ha moltes altres coses que podem fer per a gaudir del sexe mentrestant.

Les causes del vaginisme o del dolor en la vulva o en la vagina poden ser múltiples i tindre distints orígens, per això és tan important buscar la persona o persones adequades que ens poden tractar i solucionar el problema.

Parlem del vaginisme?

Si ens aturem un poc més en aquesta situació, siguen quines siguen les causes originàries, que poden ser exclusivament físiques o tindre un origen també psicoemocional, un acompanyament per una fisioterapeuta de sòl pelvià o per una fisiosexòloga ajudarà a resoldre el problema en poques sessions.

Ací vos deixem un enllaç on podem llegir una experiència de superació del vaginisme gràcies a un acompanyament i tractaments adequats, i un vídeo amb 5 coses que cal saber sobre el vaginisme.

Si voleu saber més, vos recomanem també els continguts de divulgació sobre aquests temes de la fisiosexòloga i fisioterapeuta de sòl pelvià Marta Torrón, a l’Instagram és @martatorron.

Servei Jove d’Atenció a les Sexualitats

Recorda que aquest servei de la MASSMA és gratuït i confidencial, i que pots concertar una cita presencial amb la sexòloga. Tens diversos canals per a contactar amb nosaltres, tria el que més còmode et resulte: