Sjas

Servei Jove d’Atenció a les Sexualitats

Virginitat

Què passa amb la virginitat?

Segur que has parlat moltes vegades de la virginitat, o has escoltat comentaris i preguntes del tipus: Encara eres verge? Des de quan no eres verge? Què se sent quan deixes de ser verge?

És un tema que en algun moment ens preocupa, de vegades perquè hi ha pressió social per a tindre les primeres relacions sexuals, altres perquè alguna xica és jutjada pel fet de tenir-les, o perquè no entenem què té a veure la virginitat amb nosaltres, per què… les persones LGTBIQA+ també perdem la virginitat?

Una vegada més ens trobem la visió heterosexual i la penetració com a única pràctica sexual. A més, és igual perdre la virginitat per als xics i per a les xiques en relacions hetero?… NO, no ho és.

A un xic normalment se li anima perquè tinga les primeres relacions sexuals, mentre que a una xica tot el contrari. “Si no estàs segura que l’estimes no ho faces amb ell”, “has d’esperar a trobar el xic ideal”, “pensa-t’ho bé, la primera vegada ha de ser molt especial”…

La idea de virginitat és una manera de controlar la sexualitat de les dones, un aspecte que hauria de formar part de la privadesa i de la llibertat de cadascuna.

Si ho necessites, ací pots llegir més sobre la primera vegada la primera vegada.

I si assumim que “la virginitat” és una construcció cultural? I si ens desfem d’aquesta idea tan tancada i passada? Què passa si trenquem amb la reproducció d’eixes preguntes que a ningú ens agrada que ens facen? I si respectem el dret que cadascú té a decidir sobre la seua sexualitat i a gaudir-la amb llibertat?

La idea és trencar amb les idees heteronormatives i coitocentristes i reclamar el dret de les dones a manar sobre els seus propis cossos i a apoderar-se del seu plaer sexual.

Ací pots veure un vídeo que ho explica d’una manera molt divertida: