Sjas

Servei Jove d’Atenció a les Sexualitats

photo_2022-08-06 09.08.04

En festes, si cal, t’ho dic en islandés!

Quan arriba el bon temps, els nostres pobles s’omplin de festes i activitats per a gaudir amb família i amistats.

Les ganes de música, encontres, xerrades i riures compartits omplin els carrers i, com se sol dir, a l’estiu tot el món viu.

Unes festes inoblidables

No podem passar per alt que venim d’on venim, és a dir, ni l’estiu del 2020 ni el del 2021 van ser uns estius “habituals”. La pandèmia i les restriccions ens van obligar a reduir les activitats d’oci i quasi ens cau la casa damunt!

Enguany, en canvi, és ben diferent. Per fi podem eixir i utilitzar lliurement l’espai, el nostre cos i el moviment… Però, un moment, pensant-ho bé, això no és del tot així!

Durant les festes, encara hi ha moltes situacions que coaccionen la llibertat i la diversió de les dones

En diverses enquestes i entrevistes amb xiques joves, apareix el tema de la insistència i la incomoditat que senten quan estan de festa perquè, encara que no és l’únic context en el qual es produeix, sí que és el més comú.

La majoria d’aquestes situacions són ja denunciades i interpel·lades de diferents maneres, però això no sempre evita que es produïsquen i es repetisquen.

Si cal, t’ho dic en islandés!

Ens n’anem a l’islandés perquè sembla que en la nostra llengua no s’acaba d’entendre que un NO és NO, i que només un Sí és Sí.

Per això, diccionari en mà, hem decidit provar amb altre idioma, perquè no pararem fins que ens puguem gaudir de les festes amb llibertat i respecte.

Fagna la nit

Fagnar, en islandés, significa gaudir, divertir-se, i això és el que desitgem des del Servei Jove d’Atenció a les Sexualitats, que les dones joves puguen gaudir de la nit, lliure d’assetjaments i intimidacions.

No sigues Slímugur, que fas ótta

En la llengua escandinava, Slímugur vol dir bavós, mentre que ótta significa por, i és que la insistència i les coaccions incomoden i acaben creant un temor injust en les dones.

Mereixem divertir-nos i compartir amb les amistats de bon rotllo, sense haver de sentir por.

Si necessites ajuda

Per sort, i cada vegada més, els pobles estan prenent consciència dels assetjaments i agressions que es produeixen durant les festes, per això promouen mesures com els Punts Violeta per a intentar evitar-los i oferir assessorament a qui ho desitge.

  • Si tens algun problema, no dubtes en acudir a aquests espais.
  • En cas que no n’hi haja, acudeix a la policia o al 112.
  • Si pot acompanyar-te alguna amistat, millor.
  • Consulta amb la sexòloga del SJAS

Fem que les festes als nostres pobles siguen espais respectuosos, només així serà divertit!