Sjas

Servei Jove d’Atenció a les Sexualitats

il·lustració sobre el sexting

Sèxting: què és i què no és.

Per a la majoria de les persones, el món en línia forma part de la nostra vida diària i l’utilitzem per a mantenir-nos en contacte amb les nostres famílies, amistats i gent coneguda a través de les xarxes. La tecnologia pot ser una oportunitat genial per a comunicar-nos i divertir-nos, però també pot tenir alguns inconvenients.

En altres entrades ja hem parlat sobre el respecte i el consentiment, que també s’aplica quan ens relacionem en línia, però també és important conéixer què és i què no és el sèxting, i tindre informació suficient i establir els límits quan siguen necessaris.

Què és el sèxting?

Anomenem sèxting a una pràctica sexual que consisteix a enviar fotos, vídeos o missatges sexuals a una altra persona. Com qualsevol altra pràctica (sexe oral, penetració…), cal que es decidisca lliurement i s’acorde entre les persones que hi participen. Igual que poses límits en persona, també pots fer-ho en internet, sense sentir la pressió d’haver d’enviar fotos del teu cos.

Ningú no pot obligar-te a fer alguna cosa si no et sents còmoda.

Igual que altra pràctica sexual, aquesta ha de ser consensuada. No envies aquestes imatges si no vols fer-ho, però tampoc si l’altra persona no vol rebre-les! Si envies fotos del teu cos nuet, que sempre siguen sol·licitades o dins d’un enteniment en què les persones que hi participen se senten còmodes i segures. Pensa que, si no ho heu parlat prèviament, hi ha una possibilitat (molt probable) que l’altra persona no vulga obrir el mòbil i veure, de sobte, una foto dels teus genitals.

Enviar fotos íntimes de forma no sol·licitada és assetjament i té nom: ciberflashing.

El ciberflashing és una pràctica desagradable que s’ha tornat molt popular a les xarxes socials, especialment entre alguns homes, que envien fotos del seu penis, o dick pics, a dones joves sense que ho hagen sol·licitat. Aquesta forma d’assetjament virtual és denunciable. Si no heu demanat una foto sexual a algú, no té dret a enviar-la.

Què passa si eres menor d’edat?

Fer, compartir o emmagatzemar fotos de caràcter sexual de menors d’edat és il·legal fins i tot amb consentiment (i fins i tot si la persona que apareix a aquestes fotos ets tu mateix). Això significa que si tu, la teua parella o ambdós sou menors d’edat, legalment, no podríeu fer sèxting fins a complir els 18 anys. És important saber que aquestes lleis existeixen per a protegir a la gent jove de delictes molt greus.

Compartir contingut sexual en línia amb altres persones és una activitat que implica riscos i, encara que se suposa que hi ha confiança entre les dues parts, de vegades les fotos i vídeos es fan servir per a violentar les persones que surten a les imatges i no per a mantenir una relació sexual consentida. Quan mitjançant sèxting s’exerceix violència contra una persona, no és sèxting. Si algú difon o envia aquests missatges, vídeos o imatges a terceres persones sense el consentiment de qui hi apareix en diem sexpreading i, des del 2015, és un delicte.

Quan es difonen aquests continguts, perdem el control sobre ells. Això pot donar lloc que la persona que apareix a les imatges patisca extorsió, xantatge o grooming (assetjament o abús sexual a nenes, nens i adolescents per part de persones adultes).

La gent fa això per moltes raons: per presumir davant dels seus amics, per fer mal a algú per trencar la relació, per avergonyir algú, o simplement perquè els sembla divertit. Siga quina siga la raó, el sexpreading mai no està bé, provoca molt de mal i mai és culpa de la persona que apareix en les imatges.

De vegades, escoltem a gent que diu coses com “no hauria d’haver enviat aquestes fotos”. Aquest tipus de comentaris poden tenir bones intencions, però en realitat culpen la víctima del delicte que una altra persona ha comés.

Si mai et trobes en una situació en què s’ha compartit una imatge teua sense consentiment, NO ÉS CULPA TEUA, és la persona que pressiona per rebre aquestes imatges o la que les comparteix la que està actuant malament.

Quan passa una cosa així, és comú que aquesta persona se senta sola, tinga una sensació de violació, culpabilitat i ansietat i li resulte complicat parlar amb algú del que ha passat. Si ets en aquesta situació, t’animem a parlar amb una persona adulta o a denunciar el que t’ha passat. Només la persona que ha difós les imatges hauria de sentir-se avergonyida.

Hi ha alguna manera de protegir-nos i evitar veure’ns en una situació semblant?

Si vols practicar sèxting i tens la seguretat que és el que et ve de gust i que la decisió és pròpia, hi ha algunes coses que pots fer per a minimitzar els riscos:

  • Comencem per tenir molta seguretat de voler fer-ho. Si hi ha coacció, amenaça o pressió per a sextejar, hauries de tallar el contacte i no cedir al xantatge. 
  • Valora si l’altra persona mereix la teua confiança i si entén que has de protegir la teua intimitat. 
  • Avisa a l’altra persona abans d’enviar contingut sexual perquè no l’agafe per sorpresa, això pot ser incòmode o generar problemes. 
  • Revisa que el teu dispositiu no tinga un codi maliciós i demana a l’altra persona que també ho faça.
  • Evita utilitzar xarxes Wi-Fi públiques per enviar aquest tipus de contingut i sol·licita a qui el rep que faça el mateix.
  • No hi ha pressa. Decideix amb calma quin tipus de contingut vols enviar.
  • Evita mostrar parts del teu cos que puguen ajudar a identificar-te (cara, marques corporals com pigues, cicatrius o tatuatges, objectes o l’entorn…) i dades com la geolocalització.
  • Fes servir aplicacions segures, n’hi ha específiques per a això.
  • Elimina del dispositiu (i del núvol si és el cas) les imatges íntimes, i demana a l’altra persona que faça el mateix.

Encara que no practiques sèxting, açò també t’interessa!

Si no t’has vist en una situació d’aquest tipus, però has vist o coneixes un episodi en què s’haja fet sexpreading a terceres persones, pots contribuir a millorar o empitjorar la situació. De vegades és fàcil oblidar que hi ha persones reals darrere de la pantalla, però hi pot haver algú que estiga passant per una situació molt dolorosa. Tens el poder de desafiar els comentaris que culpen o avergonyeixen la víctima i de contribuir a frenar aquesta situació.

PENSA: per què es critica tant el sèxting en comptes del sexpreading? Per què no posem el focus en què la gent deixe d’enviar fotos, missatges o vídeos d’altres persones que no han decidit això?

Per què al final les fotos o vídeos que més circulen per les xarxes són de noies i no de nois? Per què no deixem que cada persona visca la sexualitat que vulga d’una manera lliure? Per què no responsabilitzem les persones que envien aquestes fotos sense consentiment en comptes de les persones que fan sèxting?

Alguns recursos sobre el sèxting i el sexpreading

També pots pegar-li una mirada a “Per què li diuen sèxting quan parlen de sexpreading?”

Has patit sexpreading?

Si et trobes en aquesta situació, o coneixes a algú que l’està patint, pots contactar amb el Servei Jove d’Atenció a les Sexualitats.

Recorda que aquest servei de la MASSMA és gratuït i confidencial, i que pots contactar amb la sexòloga per diversos canals. Tria el que més còmode et resulte:

  • Telèfon, WhatsApp i Telegram: 722 156 337