Sjas

Servei Jove d’Atenció a les Sexualitats

Pastilà del dia després

Què puc fer si es trenca el condó?

Tot i que la gran majoria dels anticonceptius tenen un percentatge d’efectivitat molt alt, cap d’ells ens pot assegurar al cent per cent que evitarà un embaràs.

Aquesta efectivitat disminueix quan no fem servir aquests mètodes de manera correcta: per exemple, una mala col·locació del preservatiu pot provocar que es trenque, o haver oblidat prendre les pastilles anticonceptives habituals. 

Per als casos d’urgència en què s’ha tingut sexe penis vagina i no s’ha utilitzat cap mètode anticonceptiu o el mètode anticonceptiu ha fallat, existeix la pastilla de l’endemà, un mètode anticonceptiu d’emergència que ha d’utilitzar qui té el risc d’embaràs.


La pastilla de l’endemà no és un mètode anticonceptiu usual. 


No hi ha un nombre màxim de vegades que es pot prendre aquesta píndola, si la necessites, usa-la; però recorda que cada vegada que es fa servir s’altera el cicle menstrual i hormonal, és a dir, és millor utilitzar mètodes preventius i no haver de prendre la pastilla de l’endemà. Ara bé, si cal prendre-la, no t’ho penses, està per a això!

A més, pensar en la possibilitat d’un embaràs no planificat o no desitjat pot generar molta angoixa, estrés i malestar, millor prevenir i només gaudir, no trobes?

La preocupació, l’estrés i el malestar de la possibilitat d’un embaràs no desitjat, també es pot prevenir!

Un poc d’informació sobre la pastilla de l’endemà:

  • Hi ha dos tipus de fàrmacs, un que es pot fer servir fins 72 hores després de la relació de risc (Levonorgestrel) i un altre que es pot utilitzar fins a les 120 hores posteriors (Acetat d’Ulipristal), encara que tots dos són més efectius com més aviat es prenguen.
  • No cal recepta mèdica per a aconseguir aquests medicaments, així que es pot adquirir en una farmàcia per uns 15-20 euros. També et pots acostar al teu centre d’atenció primària, a una unitat de salut sexual i reproductiva o al servei d’urgències d’un hospital.
  • Aquest fàrmac pot produir alguns marejos i dolor moderat al baix ventre, encara que els efectes secundaris són pocs. Tingueu en compte que alterarà el cicle menstrual avançant la menstruació, la regla sol venir al voltant d’una setmana després de prendre la píndola.
  • Una alternativa a la pastilla de l’endemà és la col·locació d’un DIU de coure com anticonceptiu d’emergència, tindrà efecte evitant l’embaràs si es col·loca abans dels primers cinc dies després de la relació de risc.

Llavors, què és un anticonceptiu?

L’anticoncepció és l’acció d’evitar la fecundació i l’embaràs, per tant, s’entén per anticonceptiu aquells dispositius o fàrmacs que s’utilitzen per a evitar la fecundació.

Aquests mètodes no interrompen un embaràs, eviten que es produïsca, per tant, utilitzar aquests mètodes són diferents d’un avortament.

Hi ha molts anticonceptius diferents i funcionen de maneres lleugerament diferents. No podem dir que cap siga “el millor”, perquè per a algunes persones el més important és que siga un mètode fàcil d’usar o fàcil d’aconseguir; d’altres poden voler que el seu anticonceptiu tinga també altres efectes, com ara protegir contra les infeccions de transmissió sexual

El que NO es considera un anticonceptiu és la marxa enrere. Recorda que es pot produir un embaràs fins i tot quan no s’ha ejaculat a l’interior de la vagina, així que millor no jugar-se-la.

L’anticoncepció no és només responsabilitat de la persona que té úter. Utilitzar un mètode anticonceptiu de vegades implica gastar temps, esforç i diners. Quan hi ha relacions sexuals penis-vagina, les dues persones involucrades estan fent servir l’anticonceptiu i se’n beneficien.

Encara que no sigues la persona que fa ús físic de l’anticonceptiu, és bo que oferisques el teu suport i et responsabilitzes d’aquest tema. 

Servei Jove d’Atenció a les Sexualitats

Si tens més dubtes, ens els pots fer arribar per Telegram o escriure’ns al correu atencio@serveijove.org