Sjas

Servei Jove d’Atenció a les Sexualitats

consentimiento

Què és això del consentiment?

Últimament, se n’ha parlat molt del consentiment, però sembla que encara hi ha molts dubtes de què significa realment donar-lo en l’àmbit sexual.

Una de les frases que més s’ha fet servir per a prevenir el sexe sense consentiment, ha sigut que “només un sí és sí”, però, què significa exactament?

Quan volem mantenir relacions sexuals amb altra persona, només si ens diu que sí, vol dir que accedeix. No podem donar per fet que si no diu que no, és perquè vol mantenir relacions. És més tots els sí, tampoc valen com a consentiment, perquè si una persona accedeix a practicar sexe després d’una sèrie de coaccions, xantatges o, fins i tot, per por a decebre o per a complaure, aquest és un fals consentiment i moltes vegades és una agressió sexual o una violació.

Ací és quan solen vindre els dubtes: com distingir un consentiment real d’un fals consentiment? La resposta és més fàcil del que sembla! Ens hem de preguntar: “realment ho desitja?”

Quan desitgem fer alguna cosa, siga una pràctica sexual, anar de vacances o sopar el nostre menjar preferit, per exemple, es nota que tenim ganes, mostrem entusiasme i ho expressem de forma activa. No només ens comuniquem i ens expressem parlant, també amb els gestos i amb tot el nostre cos. De fet, amb el llenguatge corporal expressem moltes emocions i sentiments que són fàcils de llegir. És a dir, si una persona diu que sí a tindre sexe, però el seu cos diu el contrari, perquè està en tensió, nerviosa i seriosa, també ho hem de saber llegir i tindre-ho en compte.

Llavors, com són les relacions sexuals consentides?

El més recomanable és que basem els nostres encontres sexuals en la comunicació, que parlem obertament del que ens agrada, de quins són els nostres límits i que estiguem pendents de com se sent l’altra persona. Estar d’acord en practicar sexe no vol dir consentir qualsevol pràctica sexual, o també és possible que en un principi vulguem, però que després canviem d’opinió i vulguem parar. Desitjar un encontre sexual un dia, no vol dir tindre carta blanca per a sempre, cada vegada cal consensuar-ho.

Una altra reflexió que hauríem de fer és sobre el sexisme en les relacions heterosexuals, que pressuposa que són els xics els que han de portar la iniciativa, la part més activa, i que les xiques són passives i responen a les propostes dels xics. Encara reproduïm aquests rols i les relacions basades en el poder.

Si volem canviar el model de les relacions perquè siguen igualitàries, hem de trencar també amb els mites sobre la sexualitat i consensuar en igualtat de condicions.

Tampoc hi ha igualtat de condicions, quan una persona no pot donar el seu consentiment perquè està baix els efectes de l’alcohol. Ens arriben relats i experiències d’eixa primera vegada d’encontres sexuals, i ens trobem amb testimonis com aquests:

Va ser una mala experiència. Anava borratxa i no me’n recorde molt bé, però en general va ser incòmode

“Va ser després d’una festa en la platja, havia begut molt i un amic em va acompanyar a casa. Va haver-hi un moment en el qual estàvem molt a prop i tot va passar molt de pressa, primer besos i després va començar a tocar la meua part íntima, ¿va ser una cosa roín que ho fera mentre jo estava un poc inconscient?”

Si una persona està borratxa, i encara que semble que està disposada, hem de tindre sempre en compte que l’alcohol fa que la consciència no estiga activa. Aleshores, mantenir relacions sexuals amb una persona que no té consciència del que fa, es tracta d’una agressió sexual o una violació.

Les violacions no són com les que ixen a les notícies?

Tenim la idea que les violacions es donen per part de persones desconegudes, en el carrer i a la nit, però aquest relat no correspon amb la realitat. Els violadors són en major proporció persones conegudes, properes a la víctima, i moltes vegades les mateixes parelles o cites. També és violència sexual pressionar l’altra persona per mantenir relacions sexuals sense protecció, i aquesta situació és molt freqüent.

En resum, el consentiment sexual ha de ser:

  • Actiu: si no hi ha un sí, no es pot donar per fet que hi ha consentiment.
  • Entusiasta: ha de partir del desig.
  • Lliure: si hi ha xantatge, coacció o pressió, es tracta d’una situació de violència sexual.
  • Consensuat: totes les parts hi estan d’acord.
  • Reversible: es pot canviar d’opinió en qualsevol moment.
  • Donar-se en igualtat de condicions: si hi ha desigualtat de poder, si una persona està beguda, adormida, etc., no pot donar el consentiment.

El consentiment és una manifestació de les ganes de mantenir l’encontre sexual i una mostra inequívoca de respecte mutu, així que recorda, si no hi ha desig, no hi ha consentiment!