Sjas

Servei Jove d’Atenció a les Sexualitats

MètodesAnticonceptius

Com evitar un embaràs no desitjat

Tenir relacions sexuals pot ser una experiència genial quan estem a punt i de veres volem fer-ho.  

Quan una de les parts de la relació té risc d’embaràs, cal tenir-ho en compte, però tampoc és una cosa que haja d’espantar!

Si vos ve de gust, i consensueu tenir sexe, hi ha diferents mètodes perquè això no passe.

Quins mètodes anticonceptius hi ha?

Hi ha diferents maneres de protegir-se per a evitar un embaràs quan no es desitja:

  • Condons o preservatius
  • Pastilla anticonceptiva
  • Injecció anticonceptiva
  • Dispositiu intrauterí (DIU)
  • Implant

Obrim el meló i te n’expliquem unes quantes!

Condons o preservatius

Hi ha preservatius masculins i femenins. Els masculins funcionen cobrint el penis i bloquejant l’esperma perquè no arribe a l’òvul quan hi ha sexe penis-vagina. Els femenins s’introdueixen al canal vaginal i funcionen de la mateixa manera. A més, els condons són una excel·lent barrera contra moltes Infeccions de Transmissió Genital.

Pastilla anticonceptiva

Probablement, també has sentit parlar sobre les píndoles que protegeixen contra els embarassos no desitjats (si la prens cada dia a la mateixa hora, que no se t’oblide!). Funcionen evitant l’ovulació i dificultant que l’esperma entre a l’úter. Hi ha dos tipus, les que actuen alliberant les hormones estrogen i progestina, i les que només alliberen progestina.

Injecció anticonceptiva

Continuant amb mètodes hormonals, com la pastilla anticonceptiva, ens trobem que hi ha altres possibilitats, com Depo-Provera, més conegut com la injecció anticonceptiva, que prevé l’embaràs durant tres mesos, i que funciona de la mateixa manera que la pastilla.

Dispositiu intrauterí (DIU)

Una altra opció són els dispositius intrauterins (DIU), que són uns dispositius de plàstic en forma de T que es col·loquen a l’úter, on poden romandre de 3 a 10 anys, segons el tipus de DIU (si allibera coure o si allibera progestina) i segons la marca. Es poden extreure en el moment que vulgues.

Implant

I també hi ha l’implant, una xicoteta i fina barra que s’insereix sota la pell del braç i que, com els altres mètodes, allibera progestina. Pot estar al teu cos fins a tres anys.

Són eficaços aquests mètodes anticonceptius?

Aquests mètodes hormonals són molt efectius contra els embarassos no desitjats (tenen una efectivitat que ronda el 99%), però recorda que no tots protegeixen contra les ITG! Si vols saber-ne més d’aquest tema, també pots llegir el nostre article sobre les malalties que es poden transmetre durant el sexe.  

Hi ha moltíssimes coses superplaents que pots fer durant les relacions sexuals més enllà de la penetració, encara que si és aquesta pràctica sexual la que vols fer, planteja’t quin mètode de protecció utilitzar.

És una decisió que cal compartir amb qui et relaciones sexualment, i, sobretot, en el cas dels mètodes hormonals, la persona que pot tenir un embaràs té l’última paraula.


Desmuntem falsos mites anticonceptius

La marxa enrere no és un mètode de prevenció d’embarassos.

“I si es trau el penis abans que hi haja una ejaculació?”

Tampoc, ja que el penis pot secretar líquid preseminal en qualsevol moment de la penetració.

Aquest líquid és el que conté espermatozous i, per tant, pot provocar un embaràs. A més, aquest líquid és transparent pel que és difícil de detectar. No te la jugues! La marxa enrere no és bona idea per a evitar embarassos.


Quin és el millor mètode anticonceptiu?

No hi ha cap mètode millor que altre. Has d’informar-te dels avantatges i possibles conseqüències de cadascun i trobar el que s’adapte al que tu necessites. Recorda que tampoc hi ha pressa, que si tens relacions sexuals pots esperar fins a sentir-te amb suficient seguretat. Et recomanem consultar l’apartat d’anticoncepció de la guia “Anticoncepción y embarazos no deseados” del govern de Canàries.

Servei Jove d’Atenció a les Sexualitats

Tenir dubtes sobre sexe i anticoncepció és molt natural, si vols saber-ne més, pregunta’ns! Envia un correu a atencio@serveijove.org o envia’ns un Telegram. El servei és confidencial i gratuït.